Zoeken

Vergelijken

Veilig

Vertrouwd

 

Tips

De leukste tips op sokken gebied

Sokken wassen tip

Sokken wassen: 3 tips waar je op moet letten
In al je kleding zit wel een labeltje met een wasvoorschrift. Heb je die weleens in je sokken gezien? Nee, wij ook niet, maar het is wel een onderwerp waar we regelmatig vragen over krijgen via onze webshop. Daarom hebben we de vijf beste tips voor je op een rijtje gezet.
 

1. Voorkom te kleine sokken
Sokken hebben de eigenschap om te krimpen tijdens het wassen en al helemaal in de droger. Om te voorkomen dat je na één of twee wasbeurten te kleine sokken hebt, kun je je sokken beter één maat te groot kopen. En stop ze niet de droger, maar hang je sokken op een wasrek. Ze zijn toch snel droog en nemen weinig plek in beslag.
 

2. Nooit meer kwijtgeraakte sokken
Heb je al je sokken gewassen, blijkt er één kwijt te zijn. En het uitzoeken van wie welke sokken zijn en de juiste bij elkaar vinden, is ook al zo’n leuke klus. Herkenbaar? Dat kan dus makkelijker. Bijvoorbeeld door je sokken in een waszakje te wassen. Als je een groter gezin hebt, kun je de sokken in een eigen waszakje verzamelen, zodat ze niet alsnog door elkaar gaan. 

 

Wil je tijd besparen met het uitzoeken van de paren? Speld de sokken dan aan elkaar vast. Het is even wat werk, maar je bespaart uiteindelijk wel tijd én een hoop frustraties.
 

3. Laat je sokken kleur bekennen
Heb je een paar leuke sokken, zijn ze na een paar wasbeurten helemaal verkleurd. Wat kun je daar tegen doen? Lichte sokken kun je beter apart van donkere kleding wassen. De kleur wordt daar namelijk grauw van. En was je sokken binnenstebuiten. Net al bij je andere kleding blijft de kleur beter. Om je donkere sokken ook echt donker van kleur te houden, leg je ze voor de eerste wasbeurt een nachtje in een bad van koud water met azijn.
 

Let op de temperatuur bij het wassen van je sokken
Oké, nog één extra tip dan. Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze.

 

Wandelsokken vragen ook nog om een aparte behandeling. Dit zijn namelijk speciale sokken die fanatieke wandelaars dragen in hun wandelschoenen om zo blaren te voorkomen. Meestal bestaan wandelsokken uit een combinatie van wol en kunstvezels, zoals polyester. Wol zorgt ervoor dat zweet wordt opgevangen waardoor je voeten droger blijven. Kun je niet tegen wol, probeer dan eens Merinowol en anders katoen.
 

Sokken van kunstvezels mag je gewoon op 40 graden wassen. Wollen of katoenen sokken kun je beter op maximaal 30 graden wassen. Stop je wandelsokken niet de droger, want dan verliezen ze hun pasvorm.